Lucy meren rannalla

Elizabeth Strout (Tammi, 2023)

Lucy meren rannalla

Katsoin ikkunoiden pitsiverhoja ja ajattelin: Äiti, minä en tiedä kehen luottaa! Ja äiti – se kiltti, jonka olin kehitellyt vuosien varrella – sanoi minulle oitis: Lucy, luota itseesi.

Lucy Bartonin kanssa todella tuntuu kuin olisi vanhan, hyvän ystävän seurassa! Jutusteleva, mutusteleva uusi romaani on katsaus kuluneisiin viime vuosiin; niiden koko pysähtyneen tunnelman luomiin vaikutuksiin, pandemian aiheuttamaan huoleen ja hätään omasta ja toisten puolesta. Strout kuvaa tarkkanäköisesti ja ilmavasti vaikeitakin tunteita välähdyksenomaisin lyhyin kappalein, kuin itsenäisin ajatuksin, joita kuitenkin sitoo yhteen Lucyn omintakeinen ääni, Lucyn hahmon persoona rouhean amerikkalaistunnelman siivittämänä.

Ja sitten ajattelin:

Me elämme kaikki karanteenissa, kaiken aikaa. Emme vain tiedä sitä. Mutta me selviämme parhaamme mukaan. Useimmat meistä yrittävät selvitä.

Strout jatkaa uudessa teoksessaan kirjojensa tärkeää aihetta, luokkaerojen kuvausta, köyhyyden ja rikkauden vaikutuksia ihmiselämiin ja niiden luoman ristiriidan aiheuttamaa jakautumaa yhteiskunnassa. Halua ja haluttomuutta ymmärtää toisia ja toisenlaisia näkökulmia. Hän onnistuu tekemään tämän kaiken käsinkosketeltavasti henkilöiden elämistä, ajatuksista ja tunteista käsin.

Miksi me ihmiset olemmekin niin erilaisia? Taidamme syntyä erilaisina. Ja sitten maailma ottaa ja heittelee meitä.

Tärkeänä teemana teoksessa on myös tärkeyden tunteen pohdinta, miten ihmisen perustarve on saada tuntea olevansa merkityksellinen. Ja miten syvästi vaikuttaa, kun näin ei käy – miten elävöittävästi ja parantavasti taas kun tunne toteutuu. Stroutin teosten seurassa on turvallista pohtia ihmiselämän ristiriitaisuutta ja epävarmuuden hetkiä.

Ps. Stroutin teokset nivoutuvat yhteen, joten niistä saa kenties eniten irti lukemalla ne järjestyksessä. Lucy-sarjaan kuuluvat: Nimeni on Lucy Barton, Kaikki on mahdollista, Voi William! ja Lucy meren rannalla. Mikään ei kuitenkaan estä lukemasta teoksia myös aivan omina kokonaisuuksinaan!

Katso kirjan varaustilanne

Poimintoja

Merimiehen leski

Merimiehen leski

Volter Kilpi (Pitäjän pienempiä, 1934)
Kirjapari

Kirjapari

Veera Salmi: Olin niin kuin aurinko paistais (2021) ja Dess Terentjeva: Ihana (2021)
Lucy

Lucy

Jamaica Kinsaid (1990, suom. 2023)
Lucy meren rannalla
Lucy meren rannalla
Elizabeth Strout (Tammi, 2023)