Jamaica Kinsaid (1990, suom. 2023)

Lucy

Mariahin tuoksu oli miellyttävä. Sitä juuri – miellyttävä. Ja minä ajattelin: Mutta sehän Mariahin ongelma onkin – hän tuoksuu miellyttävältä. Olin jo silloin varma, että minä halusin vahvan ominaistuoksun enkä välittäisi, jos joku ottaisi siitä nokkiinsa. (Lucy)

Kincaidin teoksia siivittää konstailematon, raikkaan rehellinen (ja paikoin ilahduttavan räävitön) kieli ja kerronta. Samanlainen tunnelma käsillä olevasta kirjasta välittyy suhtautumisesta elämään itseensä nuoren Lucyn intensiivisen ja omanarvontuntoisen näkemyksen kautta. Romaani sisältää varmasti sanoitettuja tunteita, joista yhdet voimakkaimmista kumpuavat valloittajan ja kukistetun näkemysten ristiriidoista.

Kincaid (s.1949) on Antigualla syntynyt karibialais-amerikkalainen kirjailija, joka asuu nykyisin Vermontissa. Hän on toiminut Harvardin yliopistossa afrikkalaisen ja afroamerikkalaisen kulttuurintutkimuksen professorina. Kustantajan mukaan hänen esseensä ja romaaninsa käsittelevät usein perhesuhteita, kolonialismia ja ulkopuolisuutta – eikä Lucy ole tästä poikkeus.

Lucyn kertomus sijoittuu 1960-luvun lopulle. Sen henkilöstö koostuu monipuolisesta kattauksesta vahvoja naisia ja moraalittomia miehiä. Se on mausteinen ja väkevä kuvaus kohtaamisista ja omanarvontunnosta; oman todellisuuden ja itsensä luomisesta sekä omien intohimojen seuraamisesta. Perhesuhteiden peittämättömästä tärkeydestä sekä niiden ehtymättömästä vaikeudesta. Vakavana osana kaikkea on myös kolonialismin jälkien räikeys, niiden käsittely ja avoin pohdinta.

Kuinka ylellistä, että voi pitää huonetta tyhjillään, minä ajattelin, ylellistä että talossa voi olla huone, jota kukaan ei oikeastaan tarvitse. Eivätkö kaikki maailmassa olisi ansainneet saman – enemmän kuin oli tarpeen, yhden ylimääräisen huoneen taloonsa? (Lucy)

Kincaidin teoksista on luettavissa yhteyksiä feminismin klassikoihin; Virginia Woolfin Omaan huoneeseen, Simon de Beauvoirin Toiseen sukupuoleen, sekä useisiin heitä edeltäneisiin, menestyksekkäästi tietä raivanneisiin naiskirjailijoihin.

Lucy ilmestyy suomeksi nyt ensimmäistä kertaa. Kincaidilta on tänä vuonna julkaistu suomeksi myös Annie John; teos, joka ilmestyi jo vuonna 1985 nimellä Katoava paratiisi.

Ps. Koloniaalisuudesta Suomessa voi lukea lisää merkittävästä teoksesta Rasismi, valta ja vastarinta – Rodullistaminen, valkoisuus ja koloniaalisuus Suomessa (Gaudeamus, 2021). Tämän useita tekstilajeja sisältävän teoksen ovat toimittaneet Suvi Keskinen, Minna Seikkula ja Faith Mkwesha.

Pomintoja

Lucy

Lucy

Jamaica Kinsaid (1990, suom. 2023)
Lucy meren rannalla
Lucy meren rannalla
Elizabeth Strout (Tammi, 2023)
Merimiehen leski

Merimiehen leski

Volter Kilpi (Pitäjän pienempiä, 1934)
Kirjapari

Kirjapari

Veera Salmi: Olin niin kuin aurinko paistais (2021) ja Dess Terentjeva: Ihana (2021)