Kuntapäättäjien lempikirjat

Keitä he ovat ja mitä he lukevat?

Yleisiä kirjastoja koskevan lain (1492/2016) 6 §:n mukaan yleisen kirjaston tehtävänä on yhteiskunnallisen ja kulttuurisen vuoropuhelun edistäminen. Kirjasto tukee aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta muun muassa turvaamalla pääsyn monipuolisiin tietolähteisiin, tarjoamalla tiloja kansalaistoimintaan sekä järjestämällä rakentavaa keskustelukulttuuria ylläpitävää toimintaa. Sanna Marinin hallitusohjelmassa tavoitellaan poliittisen kulttuurin ja päätöksenteon uudistamista lisäämällä tasa-arvoisuutta ja luottamusta. On entistä tärkeämpää tukea kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia myös vaalien välillä sekä tuoda päättäjät lähemmäksi kuntalaisia.

Taivassalon kirjasto tarjoaa tuoreille kuntapäättäjille mahdollisuuden esitellä viisi lempikirjaansa. Kirjasuosikkiensa avulla päättäjät pääsevät raottamaan omia mielenkiinnonkohteitaan, harrastuksiaan ja arvojaan ja tulevat näin mahdollisesti tutummaksi heidät luottamustehtävään valinneille kuntalaisille. Kirjat voivat olla nykyisiä tai esimerkiksi lapsuuden suosikkeja, kaunokirjallisia teoksia tai tietokirjoja.

Lempikirjoista kootaan kirjaston vitriiniin kuukausittain vaihtuva näyttely, jossa esitellään lyhyesti kyseinen henkilö ja valitsemansa kirjat. Päättäjät lempikirjoineen esitellään myös kirjaston Facebook-sivuilla ja Instagram-tilillä.

Taivassalon kirjasto- ja kulttuuritoimi toivottaa päättäjille rohkeutta ja viisautta tärkeään työhön kuntalaisten ja kunnan parhaaksi!

MAARIT SALMINEN (Kesk.)

Maaseutuyrittäjä, kunnanvaltuuston I varapj. ja elinvoimalautakunnan pj.

 

Maarit_Salminen.jpg

Vaikea valita viittä kirjaa, hyviä on niin monta. Nämä eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä, vaan ehkä enemmänkin ajatuksella "vähän sitä sun tätä". Ehkä lempikirjoja siksi, että niihin viitsii aina silloin tällöin palata.

Astrid Lindgren: 
Veljeni Leijonamieli

Koskettava, jännittävä ja vähän pelottavakin tarina, joka kestää aikaa.

Christian Rönnbacka:
Antti Hautalehto -dekkarit

Mukavan lennokasta ja koukuttavaa tekstiä. Tykkään dekkareista, joissa poliisikunnan erilaisista työnkuvista kerrotaan todenmukaisesti.

Antti Heikkinen:
Einari – Ponssen perustajan Einari Vidgrenin elämä

Äänikirjana aivan mahtava. Loistavan hyväntuulinen kirja sinnikkyydestä ja yrittäjyydestä.

Joel Rosenlöf​​​​​​​:
Motoristin Suomi Matkaopas ja kartasto

Omat suunnitellut moottoripyöräreissut rakentuvat pitkälti tämän opuksen vinkkien perusteella. Vältetään isompia teitä ja suunnataan maisemallisille mutkateille. Sopii hyvin käytettäväksi myös autoillessa.

Taivassalo-seura, Kyllikki Fagerström​​​​​​​:
Hakkenpääst pappilan kaut pimiänkulmal - vanhoja valokuvia Taivassalosta

Pala Taivassalon ja taivassalolaisten historiaa. Näihin kuviin ja niiden tunnelmiin on mukava aina silloin tällöin palata.

STEFAN ABRAHAMSSON (Kok.)

Toimitusjohtaja, kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston, palvelulautakunnan ja elinvoimavaliokunnan jäsen

Stefan_Abrahamsson.jpg

Tom Clancy: 
Myrsky nousee

 

Alistair MacLean:
Saattue Murmanskiin

 

Mika Waltari:
Sinuhe egyptiläinen

 

Frans G. Bengtsson:
Röde Orm

 

Väinö Linna:
Täällä Pohjantähden alla

 

KATJA KESKITALO (KOK.)

Tuotanto-osaston johtaja, KTM, kunnanvaltuuston, elinvoimavaliokunnan ja rakennetun ympäristön lautakunnan jäsen

Katja_Keskitalo.jpg

Tuire Kaimio: 
Pennun kasvatus

Harrastukseni ja vapaa-aikani pyörivät hyvin pitkälti eläinten varsinkin labradorinnoutajien parissa. Koirista ja niiden hoidosta sekä käyttäytymisestä on monta hyvää kirjaa. Tuire Kaimion pennun kasvatus on kirja, jota suosittelen kaikille koiraa harkitseville ja pennun hankkineille. Tämä kirja antaa selkeitä ohjeita erilaisiin tilanteisiin koirien kanssa. Itselleni koirien kasvattajana kirja toimii hienosti oppaana, jonka pohjalta omien kasvattieni omistajia perehdytän arkeen pennun kanssa.

Arto Paasilinna:
Hirtettyjen kettujen metsä

Yläasteella äidinkielen tunnilla saimme tehtäväksi tutustua jonkun kirjailijan tuotantoon. Työ tehtiin parityönä ja kaverini kanssa päädyttiin Arto Paasilinnaan. Hänen huumorinsa kolahti meille molemmille kovaa ja kahlasimmekin innostuneena koko Paasilinnan tuotannon läpi. Tähän olisi voinut valita monta muutakin Paasilinnan kirjaa, mutta kun luet yhden niin et pysty jättämään lukemista siihen.

Khaled Hosseini:
Tuhat loistavaa aurinkoa

Nyt vallitsevassa Afganistanin tilanteessa tämä kirja ei perusteluja tarvitse. Vaikuttava teos naisen epätasa-arvoisesta asemasta Afganistanissa.

Sari Torkkola:
Lean asiantuntijatyön johtamisessa

Olen lukenut useita kirjoja Lean -filosofiasta. Lean eli liiketoiminnan kehittäminen tehostamalla toimintaa on työni kautta tärkeä filosofia, jonka toimivuuden nimeen olen jo pitkään vannonut. Sari Torkkola kirjoittaa aiheesta hieman eri näkökulmasta mihin on totuttu. Yleensä Leaniä käsittelevät kirjat ovat voimakkaasti tuotantoa käsitteleviä. Torkkola keskittyy ihmisten johtamiseen lean-filosofian avulla. Kirjaan palaan aina ajoittain ja käytän sen oppeja hyödyksi omassa johtamisessani.

Arttu Tuominen:
Verivelka

Dekkarikirjailijoita voisi nimetä monta hyvää. Halusin nostaa kuitenkin tähän yhden uuden suomalaisen kirjailijan. Tuomisen kirjoissa rikoksen selvittämisen ohella pääsee tutustumaan dekkarin päähenkilöiden elämään. Juoni on jännä ja mielenkiintoinen loppuun saakka.

NIINA ANTTILA (Kesk.)

Varhaiskasvatuksen opettaja, kunnanhallituksen pj, kunnanvaltuuston ja elinvoimalautakunnan jäsen

Niina_Anttila.jpg

Michelle Obama: 
Minun tarinani

Mielenkiintoinen muistelma

Carl Mesterton:
Hovimäki-sarja

Katsoin sarjaa TV:stä ja luin myöhemmin myös kirjan.

Arno Kotro, Olli Lindholm:
Olli – yhden miehen varietee

Olen aina pitänyt Ollin musiikista ja halusin tietää enemmän myös hänen elämästään.

Hans-Ulrich Horster:
Lapsi 312

Koskettava teos

Tove Jansson:
Osaatko kotiin Muumipeikko?

Luin kirjaa ensimmäiselle lapselleni lukemattomia kertoja.

JAANA KUUSISTO (KOK.)

KM, luokanopettaja,
palvelulautakunnan pj.
 

Jaana_Kuusisto.jpg

Lucinda Riley: 
Seitsemän sisarta -sarja

Sopivassa suhteessa historiaa, nykyhetkeä, jännitystä ja yllätyksiä. Sarjaan on ilmestymässä myös kahdeksas osa, vaikka kirjailija onkin menehtynyt tänä keväänä.

Sarah Lark:
Valkoisen pilven maa ja Maorien laulu

Historiaa ja ihmiskohtaloita. Viihdyttävää ja mukavaa luettavaa.

Delia Owens:
Suon villi laulu

Koskettava ja yllättävä kirja, joka kertoo muiden ihmisten hyljeksimästä selviytyjästä. Pienessä kylässä ollaan tässä kirjassa turhan ennakkoluuloisia ja tuomitaan ottamatta selvää asioiden todellisesta laidasta.

Minna Huotilainen:
Näin aivot oppivat

Edustaa ammattikirjallisuutta. Mielenkiintoinen teos matematiikan ja musiikin merkityksestä oppimiseen. Kirja edustaa poikkitieteellistä aivotutkimusta ja Minna Huotilainen selvittää asioita innostavasti ja ymmärrettävästi.

Lasse J. Laine:
Suomen linnut

Tämä kirja kulkee koko ajan mukana yhdessä kiikareissa kanssa. Aloittelevana lintuharrastajana tästä on ollut suuri apu lajien tunnistamisessa.

Niina Laitinen:
Satumaiset silmukat ja Villasukkien vuosi

Minuun on iskenyt jonkinmoinen neuloosi ja nämä kirjat ovat opettaneet minulle kärsivällisyyttä ohjekaavioita seuratessa.