Kuninkaallinen Suuri Postitie

Vanha tie on ollut käytössä jo 1300-luvun lopusta lähtien. Vanhimmat maininnat Postitien tielaitteista ovat vuodelta 1507, kun Turun ja Tukholman välinen postinkulku järjestettiin kesällä 1638 kuningatar Kristiinan määräyksestä käytettiin hyväksi olemassa olevaa keskiaikaista reittiä. Ensimmäisenä mantereelle posti saapui Taivassalon Helsinginrantaan, jonne posti meritse saapui. Taivassalon Helsingissä on jäljellä kappale tätä postitietä laitureineen.

Helsingin kylässä on kaksi postilaituria. Toinen sijaitsee nykyisen lossilaiturin alla ja toinen Tylpänniemeen johtavan tien päässä, vastapäätä Tylpänkaria. Lossilaiturin viereen pystytettiin postilaitoksen 350-vuotisjuhlan yhteydessä postitiemerkki.


Vanha kruununlaituri 1600-luvulta.

Helsingin kylään vievä maantie oli kyynärää muita pitäjäteitä leveämpi ja sitä pidettiin hyvässä kunnossa. Tämä olikin varsin luonnollista, koska Helsinginranta oli Ruotsin matkustaja- ja postiliikenteen pääte- ja lähtöpaikkana Suomen rannikolla ja tie erittäin vilkasliikenteinen.

Tie syntyi enemmän hallinnon kuin talouselämän tarpeiden vuoksi. Tietysti tie palveli yksityistä matkustusliikennettä luonnolliseen asiointisuuntaan. Vuosisatojen saatossa tiellä nähtiin postimiesten ja talonpoikien ohella muun muassa tuomareita, pappeja, hienoja ruotsinmaalaisia herroja ja hurjia sotilasosastoja. Myös Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa matkasi postitietä pitkin kesällä 1557 kulkien Taivassalonkin halki.


Suuri Postitie on edelleen kuljettavissa ja on merkitty Postitie-kylteillä.