Koronavirustiedote

Yhteiset suositukset

 • Käytä maskia
 • Pidä yli 2m turvavälit
 • Pese ja desinfioi kädet
 • Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan
 • Älä mene sairaana töihin, kouluun tai muihin julkisiin tiloihin
 • Jos oireilet, mene testiin. Huomaathan, että jos olet saanut kaksi rokotetta tai olet sairastanut koronan 6 kk:n sisällä sinua ei välttämättä testata lievissä hengitystieoireissa

Maskisuositukset

 • Käytä kasvomaskia julkisilla paikoilla ja kunnan toimipaikoissa
 • Käytä kasvomaskia julkisen liikenteen kulkuvälineissä
 • Suosittelemme kasvomaskin käyttöä peruskoulun vuosiluokilla 4.-9.
 • Kasvomaskin käyttöä edellytetään yli 15-vuotiailta ja suositellaan kouluikäisille, erityisesti 12-vuotta täyttäneille, sisäliikuntatiloissa muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana.
 • Maskia on hyvä käyttää myös päiväkodin eteisissä lapsia tuodessa ja hakiessa.

Suositus varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa sekä toimintakeskus Messissä

 • Päiväkoti toimii normaalisti
 • Yhtenäiskoulu toimii normaalisti
 • Messi toimii normaalisti

Julkisten tilojen käyttö

 • Suosittelemme kasvomaskin käyttöä edelleen julkisissa sisätiloissa, joissa syntyy pidempiaikaisia kontakteja, esimerkiksi kirjastoissa.
 • Kirjasto toimii normaalisti. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä sekä lainaus- ja palautusautomaatin käyttöä.

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontumiset

Lounais-Suomessa ei ole voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta (Lounais-Suomen aluehallintoviraston, AVI:n päätös 27.8.2021). Samalla yleisötilaisuuksista ja yleisistä kokouksista poistuu lähikontaktin välttämisvaatimus.

Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäminen edellyttää kuitenkin, että niiden turvallisuus voidaan varmistaa noudattamalla tartuntatautilain 58 c §: ssä säädettyjä hygieniavaatimuksia:

– asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen,
– asiakkaat ja osallistujat ohjeistetaan riittävästä turvavälistä, käsien puhdistamisesta ja muista tartuntojen leviämistä ehkäisevistä toimista,
– tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan ja
– asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään väljästi ja mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Väliaikainen tartuntatautilain pykälä 58 c on voimassa 31.12.2021 saakka.

Tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvä riskit

THL on tehnyt arvioita erilaisten tapahtumien ja kokoontumisten koronavirukseen liittyvästä riskistä Taulukossa on pyritty yleisin riskien arvioinnin menetelmin arvioimaan tartuntariskin suuruutta ja vaikutuksia erilaisissa tilanteissa, joissa ihmisiä kokoontuu yhteen ja joukkoon sattuu tartuttavassa vaiheessa oleva henkilö.

Arvioitava riskitaso muodostuu tartuntariskin ja leviämispotentiaalin arvion tulosta, jolloin esimerkiksi sama tartuntariskin arvio ei pienessä tilaisuudessa aiheuta yhtä suureksi arvioitua riskipotentiaalia kuin se aiheuttaa osallistujamäärältään isossa tilaisuudessa.

Taulukko on suuntaa antava. Sen tarkoitus on auttaa viranomaisia tunnistamaan erityisen riskialttiit ja toisaalta vähäriskiset tilanteet ja ympäristöt.

THL arvio

Matkustussuositukset

Noudamme THL:n voimassa olevaa ohjeistusta. Ennen ulkomaille matkustamista on hankittava täysi koronarokotussuoja ennen matkalle lähtemistä. Tarkista ajantasaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta.

Jos olet saanut kaksi koronarokotusta tai olet sairastanut koronavirustaudin edeltävän kuuden kuukauden aikana, sinun ei tarvitse mennä testiin.

Harrastustoiminta

Liikuntapalvelut

Asiakkaiden huolehdittava siitä, että turvaetäisyydet sisätiloissa ja pukuhuoneissa säilyvät.

Sisäliikuntapaikat: Aikuisten harrastetoiminnassa sallitaan kontaktit ja kilpailutoiminta myös sisätiloissa. Aikuiset käyttävät edelleen maskia muulloin kuin liikuntasuorituksen aikana ja huolehtivat turvaetäisyyksien säilymisestä. Liikuntapalvelut ohjeistaa ja valvoo toimintaohjeiden noudattamista sekä rajoittaa tarvittaessa asiakkaiden määrää ja tilojen käyttöä terveysturvallisuuden takaamiseksi.

Ulkoliikuntapaikat: Ulkotiloissa ei tarvita pääsääntöisesti maskia.

Nuorisopalvelut

Nuokkari toimii normaalisti turvavälit säilyttäen ja suosittelemme maskin käyttöä.

Vierailut kunnan toimipisteissä

 • Suosittelemme maskin käyttöä kaikissa toimipisteissä.
 • Palvelukeskus Poiju:
 1. Tule vierailulle terveenä ja oireettomana.
 2. Huolehdi käsihygieniasta. Käytä käsihuuhdetta vähintään tullessasi ja lähtiessäsi.
 3. Käytä kasvomaskia.
 4. Pidä yli 2 metrin turvaväli muihin potilaisiin ja henkilökuntaan. Tämä tulee huomioida huoneessa yhtä aikaa vierailevien määrässä.
 5. Vältä turhaa liikkumista osaston yhteisissä tiloissa.
 6. Tapaamiset ulkona ovat myös mahdollisia huomioiden asukkaan vointi ja hygieniaohjeiden toteuttaminen.

Etätyösuositus

Noudatamme Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ohjeistusta. Etätyösuositus loppuu 30.9.2021. Tämän jälkeen noudatamme voimassa olevia etätyöohjeita.

Omailmoituskäytäntö

Taivassalon kunnan viranhaltijoiden/työntekijöiden lyhyiden sairauspoissaolojen kohdalla (ns. omailmoituskäy-täntö eli poissaolo omalla ilmoituksella, ilman lääkärintodistusta) jatketaan toistaiseksi siten, että omalla ilmoituksella voi olla poissa 5 pv.